dinsdag 21 april 2009

OEFENING: WAT WIL IK NU ECHT?

Een oefening afkomstig uit het 30-ers netwerk op LinkedIn (www.debaak.nl/30ers)

Wie doet wat hij wil, haalt meer voldoening uit zijn leven. Maar juist de vraag ‘wat wil ik?’ kan een lastige zijn. Door de volgende vragen te beantwoorden, kom je dichter bij het antwoord.

HOE WAS JE ALS KIND? 1 Denk terug aan de tijd dat je een kleuter was, visualiseer hoe je dagen eruitzagen. 2 Wat vond je leuk om te doen? Waar speelde je graag mee? 3 Waar was je goed in? Noem een aantal voorbeelden waaruit dat bleek. 4 Speelde je veel met anderen of trok je je liever terug? 5 Denk nu op dezelfde manier terug aan toen je een wat groter kind was. 6 Veranderden de dingen die je leuk vond? 7 Waar droomde je van, wat wilde je later worden? 8 Wat vonden je ouders belangrijk? Had dat invloed op wat jij deed? 9 Wat is er nu nog over van dat kind? Zet op een rijtje welke dingen je vroeger een goed gevoel gaven en kruis aan welke je nu nog weleens doet.

WAT HEEFT JE GEVORMD? 1 Teken een levenslijn en deel die op in telkens zeven jaar. 2 Markeer per periode een of enkele momenten die gevoelsmatig belangrijk voor je waren. 3 Probeer bij elk moment vast te stellen waarom het belangrijk was. 4 Zet de momenten die het beste voelden op een rijtje en probeer te ontdekken of er een patroon in zit. Koos je bijvoorbeeld voor je vrijheid of deed je iets voor een ander? 5 Plaats op de tijdbalk ongeveer vijf personen die van invloed op je waren. 6 Benoem waarom ze invloed hadden. Wat bewonderde je in ze? 7 In hoeverre lijk je op ze of zou je dat graag willen?

WAAR LIGT JE KRACHT? 1 Zet op een rijtje wat je sterke kanten zijn. Bedenk er zeker vijf. 2 Onderbouw elk punt met ten minste één voorbeeld. 3 Schrijf nu op wat je zwakke punten zijn, met een motivatie. 4 Laat nu je partner of een vriend(in) hetzelfde doen. Vraag hem of haar ook situaties te noemen waaruit jouw eigenschap bleek. 5 Leg jouw versie en die van de ander naast elkaar. Waarin komen ze overeen? Waarin verschillen ze?

WAAR ZIT JE FLOW? 1 Maak een lijst met wat je gelukkig maakt. Denk aan kleine en grote dingen en activiteiten. 2 Bedenk zo veel mogelijk situaties en dingen waarover je je opwindt. Wat maakt je boos? Wat irriteert je? 3 Schrijf op waar je energie van krijgt. Fysiek (sporten, uitwaaien, vrijen), maar misschien ook een bijzonder gesprek of een avondje uit? 4 Haal je zo veel mogelijk situaties voor de geest waarin je je heel goed kon blijven concentreren en compleet de tijd vergat. 5 Vorm je een beeld van wanneer je in je element bent. 6 Maak het beeld zo gedetailleerd mogelijk. Wat doe je? Hoe ziet de omgeving en situatie eruit? 7 Fantaseer dat je een jaar of 70 bent, schrijf vanuit die rol je cv. Wat moet er zeker op staan

WAT HOUDT JE TEGEN? 1 Wat waren vroeger de verwachtingen van je ouders van jou? 2 Hebben die verwachtingen je gestuurd of belemmerd bij het maken van belangrijke keuzes? Is daar nu nog steeds sprake van? 3 Het kan heel verrassend zijn deze verwachtingen met (een van) je ouders te bespreken. Soms zitten ze alleen maar tussen je oren. 4 Bedenk situaties die je heel moeilijk vond: je wilde bijvoorbeeld ‘nee’ zeggen maar deed dat niet, of je moest spreken voor een groep maar liet het door een ander doen. 5 Waar was je bang voor en is die angst reëel? 6 Zit er een patroon in je angsten? Wat ben je erdoor misgelopen? Was het dat waard? 7 Ben je gevoelig voor het oordeel van vrienden of collega’s? Geef voorbeelden. 8 Wat levert je sociaal wenselijke gedrag je op? En wat kost het je? In hoeverre weerhoudt het je ervan om bepaalde stappen te zetten? 9 Noem eigenschappen, voorkeuren, wensen en verlangens waar je je voor schaamt of waar je bang voor bent. 10 Bekijk per stuk hoe reëel die schaamte of angst is. 11 Als alles zou kunnen, wie zou je dan zijn en wat zou je doen? Gebruik je fantasie.

DE volgorde ?!

You have to ''be'' before you can ''do,'' and do before you can ''have.

maandag 20 april 2009

Pulsar Visie

Op dit moment volg ik een drie-jarige opleiding: de Pulsar Academie.
Een bron van inspiratie en helemaal voor iemand met levenswerk-vragen zoals ik!

Je kunt meer lezen over hun visie op:
http://www.devoorde.nl/pulsarvisie.shtml

Blije ober

Zonet heb ik heerlijk genoten van een lunch aan zee. Doordat ik in mijn eentje was, kon ik iedereen heerlijk observeren.

Ook de ober...

Overduidelijk: het terras en de mensen waren van hem. Hier een praatje, daar een tip aan een verdwaalde toerist, hier een redding van een bijna gevallen glas, daar een pleister voor een gevallen kind. Het leek alsof hij de enige ober was. De rest was onzichtbaar.

Overduidelijk dat de andere jongens dit werk deden als zomerbaantje. Hij deed dit als zijn levenswerk. Ik durf te wedden dat hij iedere dag thuis ook nog over zijn terras nadenkt, napraat en ideeen opdoet.

Hij neemt echte verantwoordelijkheid voor zijn taak. Hij formuleert zijn baan niet enkel als drankjes rondbrengen, maar abstracter: in de zin van...ik verzorg de mensen een fijne, waardevolle tijd. En voor zichzelf geldt deze baan niet als enkel verdienen van Euro's, maar een zinvolle tijdsbesteding, waarin hij zichzelf tot uitdrukking kan brengen.

Benjamin Zander

Heel mooi hoe deze man zijn visie op muziek, leiderschap en leven met elkaar weet te combineren. Dit moet je gezien hebben!