zaterdag 25 juni 2011

Het volgen van 'de energie'...

Energie...een vaag woord, vind je niet? Ik vind dat het te pas en te onpas gebruikt wordt ('daar krijg ik energie van', 'de energie van de groep' etc) en dan is voor mij soms de essentie van het woord ver te zoeken. Over wat mijn man, van origine natuurkundige, daar soms van vindt nog maar te zwijgen.
Maar goed...het is óók een mooi woord.

Energie...wat betekent het eigenlijk?Na even googlen kom ik op het volgende: Energie is etymologisch afkomstig van het Griekse woord ‘energia’ wat’ werkzaamheid’ betekent. Algemeen kunnen we energie omschrijven als de mogelijkheid om veranderingen teweeg te brengen.

Kijk, daar kan ik wat mee...

Energie volgen in plaats van een target?!
Het lijkt namelijk zo dat dat wanneer ik een project start vanuit een eigen idee, dat mij na aan het hart ligt, dat het dan vanzelf gaat. Tenminste...mits ik 'de energie' van het realisatie proces volg. En ik vind dat fascinerend.

Ik neem als voorbeeld weer de online retraite. Ik vond het hele proces al een cadeautje (zie vorige blog); alle energie werkte mee op een of andere manier. En kwam er als toetje nog een journalist op af van de Volkskrant, zie hier het digitale resultaat.
Je kunt dat natuurlijk niet afdwingen. Gelukkig niet eigenlijk. Het enige dat ik te doen heb, is mooie dingen realiseren als ik er zelf in geloof. De tijd bepalen waarbinnen ik het wil realiseren. En de energie binnen het proces van inspiratie naar realisatie blijven volgen.
De energie blijven volgen en dat is dus wat anders dan mijn bewijsdrang, milestones of een target van mijn baas. Je kunt het niet zien, het is niet concreet, niet rationeel en niet te meten. Maar ik weet inmiddels wel dat het 'er' is.

En ik heb nogal wat project-ideeen om dit principe te oefenen. Dus dat worden boeiende tijden ;-)