vrijdag 11 november 2011

Een nieuwe release van de beschaving


Een tijdje geleden was ik te gast bij een dialoog tussen Yoerie van Altereren en Herman Wijffels ter ere van het 55-jarige bestaan van De Baak LEAP (www.debaak.nl/leap). Een dialoog over duurzaamheid op de zolder van het landhuis in Driebergen.
En over deze bijeenkomst was ik ook een beetje sceptisch, want weer praten over duurzaamheid. Wat heeft de aarde daar nu eigenlijk echt aan?

Mijn ondermijnende sceptisme verdween gelukkig snel. De inleiding door Baaker Dymphe Beek beloofde al meer dan alleen praten over het onderwerp. En dan de twee sprekers: Wat een prachtige mannen!
Hieronder schrijf ik een aantal genoemde punten die mij hebben geïnspireerd. Hieruit heb ik mijn intentie gevormd die ik heb als trainer voor de 150e editie van de LEAP.
Ik realiseer dat de magie van deze bijeenkomst daar op die vrijdag op de zolder was, maar nu dan een poging iets daarvan in deze blog te noteren.

We staan voor een transitie
We zijn het allemaal eens met dat het zo niet meer verder kan. Als we zo verder leven, bestaat de aarde over 50 jaar niet meer hoorde ik laatst. De meeste mensen onthouden helaas nog steeds enkel de eerste 4 letters van duurzaamheid, aldus Wijffels.
Wat er nu aan de hand is, is dat de methodes, die we succesvol hebben gebruikt in het industriële tijdperk, zich nu tegen ons keren. Ze zijn niet meer bruikbaar voor nu. En mensen van nu zijn niet meer in staat om te werken in organisaties van nu. Ai...
Ons wereldbeeld van toen, was het atomaire wereldbeeld. We dachten: Alles bestaat uit losse atomen; we staan dus allemaal los van elkaar. Dat wereldbeeld blijkt niet geheel waar gezien de nieuwe inzichten uit de quantummechanica; alles staat in verbinding met elkaar. Dus we zijn 1 systeem, 1 verbonden geheel. Er is dus niet meer ik win en jij verliest, maar wij werken samen.

Mooie nieuwe gedachte, maar de mensen moeten nog wel even 'om'. Het is tijd voor een update van onze software. De verandering komt niet echt vanuit de huidige politiek. Volgens Wijffels lijden zij aan een 'nostalgische reflex' (fantastisch verwoord!). Goed...de oplossing komt (reeds) gelukkig uit de hoek van de organisaties.

Anders organiseren
Wijffels vertelt over het cyclische model ipv het lineaire model. Dus niet enkel kijken naar het product als eindresultaat van een organisatie, maar kijken naar de gehele keten van begin tot eind, en in feite is er dus geen eind meer. Als wasmachine fabrikant ben je niet alleen maar blij met het verkopen van een wasmachine, maar je verkoopt wasbeurten en blijft dus verantwoordelijk voor de machine, maar ook voor het watergebruik, het energiegebruik. Ach...het lijkt zo simpel.

Innovaties vanuit de financiële hoek
Er kwam een terechte vraag van een oprechte Rabobank-man: 'Wat hebben wij te doen?' De financiële wereld kan met financiële producten het mogelijk maken om van lineair (korte termijn denken) naar circulair samenwerken te komen (lange termijn denken). Dit vereist ook financieel een langere adem. Yoeri van Alteren weet elke keer maar weer ons te vertellen dat het geld oplevert in plaats van kost. Wil je inzicht in hoe dit praktisch kan? Klik hier.

Welk soort mensen hebben we nodig?
Ons onderwijssysteem is erop ingericht om ons te conditioneren. Prachtig en efficiënt voor het industriële tijdperk. Killing voor deze tijd, waarin deze transitie gaande is. Creativiteit en ondernemerschap vereisen uniek-denkende en uniek-creerende mensen. Mensen met ieder hun eigen talent, dat ze met hart en ziel inzetten en niet bukken, omdat hun hoofd boven het maaiveld steekt.
Minder hoofdzakelijke focus op management; dat was het runnen van de bestaande orde.
Leiderschap is het creëren van een nieuwe orde, mensen meenemen in nieuwe manieren van werken. Wijffels brengt een mooie definitie van ondernemende mensen op: mensen die op aarde zijn om nieuwe ideeën te realiseren. Zij maken de nieuwe 'release' van de beschaving. Kijk...daar word ik nu blij van. Mijn intentie was geboren!

Ik ga er voor!
Volgend jaar april start dus de 150e editie van de opleiding de LEAP (Leadership & Entrepreneurship Advancement Program). Ik mag, samen met collega-trainer Valentijn Ouwens een hele groep managers begeleiden tot ondernemende leiders, die de nieuwe release waarmaken. Ik heb er waanzinnig veel zin in. Valentijn (en de rest van het LEAP team), we gaan ervoor!

maandag 7 november 2011

Je droom uitstellen? The golden chain helpt!

The golden chain...vaak een excuus om niet te doen wat je droomt.

Ik lees 'elf minuten' van Paulo Coelho en dit stukje vertelt het mooi:
'Ik kan nog wel even wachten. Ik heb een droom, maar die verdraagt nog wel even uitstel, want ik moet geld verdienen'. Natuurlijk, ze had verfoeilijk werk- maar in wezen verschilde haar werk niet van dat van een ander, ze verkocht haar tijd, zoals ieder ander.
Ze deed dingen die ze niet leuk vond, zoals ieder ander. Ze verdroeg onverdraaglijke mensen, zoals ieder ander. En zoals ieder ander stond ze haar kostbare lichaam en kostbare ziel af voor een toekomst die nooit kwam. En zoals ieder ander, zei ze dat er nog voldoende toekomst over was, dat ze de toekomst alleen nog even uitstelde.
Nog even wachten, een beetje meer geld verdienen, haar verlangens zou ze later verwezenlijken, nu had ze het erg druk.

Maar is het alleen een golden chain, kortom gaat het alleen om geld?
Of is er ook nog een andere chain?
De fear-to-fail-chain? De fear-to-shine-chain? De control-chain?