woensdag 25 juli 2012

Connected?! 5. Time-outs

Ken je het TV programma 24 uur met... van Wilfried de Jong?
Het is een grote time-out. Mooi woord toch? Time-out...even de tijd uitzetten. In de sport gebruiken we het ook. Even pas op de plaats in alle actie. Om van daaruit weer vol in de actie te kunnen gaan, verfrist en wel en vaak slimmer.

Mooie vraag
In 24 uur met Claudia de Breij vroeg Wilfried de Jong haar: ‘Je had geen zin om daar afspraken met de buitenwereld over te maken?’ Geniale vraag eigenlijk.
Welke afspraken heb jij allemaal met de buitenwereld gemaakt en waar heb je je dus allemaal aan te houden? En hoe vermoeiend is dat? Hoe verwijderd raak je van je eigen binnenwereld, van waar het jou zelf om draait? 


Zelf ben ik vanaf jongs af aan erg goed geweest in het mezelf aanpassen aan andere mensen, het naar de zin maken van anderen, en leverde daarvoor mijn eigen verlangens vaak in. Tot op een gegeven moment ik niet eens meer wist wat mijn eigen behoeften waren. En dat wreekt zich toch op een bepaald moment. En het hangt er van af of je die wreek-signalen herkent. Ik herkende ze in moeheid, sommige mensen bijna niet meer kunnen dulden, vaak keelontsteking.
En...helaas...de enige mens die daar verantwoordelijk voor neemt en kan nemen, was toch echt ik zelf.

Gevangenis?!
Een paar maanden geleden zag ik echt goed dat ik mijn eigen gevangenis maak. Ik had een moeilijke keuze te maken, aangezien ik twee trainingen tegelijkertijd had gepland. Oeps. Beide trainingen en collega-trainers waren duidelijk: 'jij moet hier zijn'. 
Dus ik werd 'gedwongen' of je kunt ook zeggen 'uitgenodigd' om zelf een keuze te maken. En ik wist het (stiekem) heel goed. En toen opeens (na een slapeloze nacht; tja, soms kost het leren je een nachtje ;-) werd het me heel duidelijk: echt de enige die mij tegen kan houden, ben ik zelf. Niemand gaat mij natuurlijk fysiek arresteren om me naar de andere training te brengen. Ik creëerde mijn eigen gevangenis. 
Van een collega hoorde ik de briljante twee 'regels': 1. Je kunt alles kiezen. 2. Alle keuzes hebben consequenties. Ik kan niet tegengehouden worden door de buitenwereld in het maken van mijn keuzes, ik heb enkel de consequenties te dragen. Dat biedt vrijheid!

Een time-out van je eigen gevangenis
En dan P. , een trainingsdeelnemer met ambitie en zijn eigen gevangenis: P. is een jongen, ambitieus en succesvol. Hij is zeker dat hij een hele grote wordt in de financiele markt. Directeur en veel impact. Dat wil hij. Hij kwam op training, hij zag er erg moe uit. Hij had vanaf de vrijdagavond na onze vorige module twee weken geleden gewerkt, aan 1 stuk door. Hij had zelfs een gesprek gehad met 1 van zijn directeuren, die meldde dat als hij om zou vallen, het bedrijf met hem mee zou vallen. Wat een verantwoordelijkheid. En hij nam hem ook graag aan. De overtuiging waar hij trots op is, is ‘Ik werk hard, anders ben ik een looser’, gaat hem parten spelen. Dat weet ik zeker. De andere deelnemers schrokken ook van zijn onverschrokkenheid. Wat een valse energie eigenlijk. Je ziet gewoon dat het doorzetten is, in plaats van leven. Doorgaan, doorgaan, doorgaan, tot hij er bij neervalt. Drang naar controle bleek zijn vriend te zijn. Alles wilde hij controleren, zelfs zijn vakantie naar Madrid. Nu heeft hij met ons afgesproken dat hij alleen vakantie gaat vieren, zelfs niet vantevoren alles plannen. Ik ben benieuwd. Zal hij een time-out van zijn eigen gevangenis kunnen nemen?
Hij werkt vanuit kramp (werken vanuit angst voor de buitenwereld) in plaats vanuit kracht (werken vanuit je eigen binnenwereld). Het lijkt soms of de buitenwereld het van hem vraagt, zo hard werken. Maar hij creëert zijn eigen gevangenis.

En hij is de enige die een sleutel heeft.

Ik gun iedereen (inclusief mijzelf) een sleutel van zijn eigen gevangenis om af en toe (of voor langer) een time-out van je eigen 'gevangenis' te nemen.

vrijdag 20 juli 2012

Connected?! 4 De leegheid houdt ons overeind


Terwijl iedereen in de wereld ernaar streeft ergens te komen en iemand te worden, alleen maar om het vervolgens achter te laten als ze doodgaan, richt jij je op de hoogste fase van het niets. Leef dit leven zo licht en leeg als het getal nul. We zijn niets anders dan een aardenwerken pot. Het is niet de decoratie aan de buitenkant, maar de leegheid aan de binnenkant die ons overeind houdt. Op dezelfde manier geldt ook dat we niet worden voortgestuwd door wat we hopen te bereiken, maar door ons bewustzijn van het niets.
(Een van de 40 regels uit het boek 'Liefde kent 40 regels')

Ik las deze regel een aantal keer. Mooi. Leegheid die je overeind houdt. Ik vermoed dat dat klopt. Ruis houdt me in ieder geval niet altijd overeind. Leegheid maakt ook dat ik zuiverder tegen alle zaken aan kan kijken. Zonder al te veel oordeel en gedoe. 

Maar goed...Welke dingen in jouw leven horen bij de buitenkant van de aardewerken pot? Welke dingen bij de binnenkant van de pot? En hoe is jouw aandacht eigenlijk verdeeld? 

Mijn aandacht voor de binnenkant van mijn aardewerken pot werd in ieder geval versterkt door het lezen van het boek waar bovenstaande regel uit kwam. Een aanrader! 

vrijdag 13 juli 2012

Connected?! 3. Waarom de stilte? Wat zeggen anderen?

En waarom zou je eigenlijk stil willen staan als je het juist druk hebt? Als je belangrijke afspraken in je agenda hebt staan? Als de hele wereld om je heen snel beweegt?

Hieronder staan een aantal 'wijze' mensen bijeen, gevonden op deze website over stilte:

De stilte is de slaap die de wijsheid voedt.
 Francis Bacon

De ware stilte is niet zonder geluiden, maar zonder gedachten.
 Paul van der Berg

Stilte is het element waarin grote dingen zichzelf verwezenlijken.
 Thomas Carlyle

Door niet te oordelen, schep je stilte in je denkvermogen.
 Deepak Chopra

Op weg naar de wijsheid is de eerste stap stilte; de tweede luisteren; de derde onthouden; de vierde oefenen; de vijfde onderwijzen aan anderen.”
 Ibn Gabirol

Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken, zie je duidelijker. 
Mahatma Gandhi

Ofschoon we voortdurend worden overspoeld door een golf van woorden, is onze diepte voor immer stil.
 Kahlil Gibran

Ik zal stil zijn en zien in mijn woning. 
Jesaja 18: 4

Het is niet nodig om naar India of naar een ander land te gaan om vrede te vinden. Je zult die diepe stilte vinden in je kamer, je tuin of zelfs in je badkuip.
 Elissbeth Kübler-Ross

Stilte is de schacht waarin we afdalen in de diepten van contemplatie. stilte is het voertuig dat ons brengt naar de innerlijkste kern van ons wezen, de plaats voor alle authentieke spirituele oefening.
 Elaine MacInnes

Wanneer je die stilte niet binnen kunt gaan in diepe innerlijke aandacht, zal je nooit weten hoe werkelijk jouw Zijn is, en hoe onwerkelijk het niet-zijnde. Je zult niet weten hoe onverbrekelijk jouw werkelijkheid verbonden is met de al-werkelijkheid.
 Mikhaïl Naimy

Een gedicht bestaat niet alleen uit woorden, het bestaat uit woorden en hun stilte.
 Martinus Nijhoff

Heb de stilte lief boven alle dingen: zij zal je een vrucht aandragen die in woorden onmogelijk beschreven kan worden.
 Isaac van Ninivé

Als de stem van de stilte gehoord wordt, zal die stem steeds optreden als gids voor de ziel.
 Catharose de Petri

Al wat echt is, draagt het kenner van de stilte. 
Reninca

Wanneer u uw hart stil en rein maakt, maakt u ook het hoofd vrij voor de functies waartoe het geroepen is. Dan functioneren de zintuiglijke organen geheel anders en eerst dan zult u kunnen luisteren.
 Jan van Rijckenborgh

De stilte van de natuur heeft veel geluiden.
 Henriëtte Roland Holst

Min de stilte in uw wezen; Min de stilte die bezielt; Zij die alle stilte vrezen; Hebben nooit een hart gelezen; Hebben nooit geknield.
 C.S. Adama van Scheltema

We zoeken God en vinden hem niet in lawaai en rusteloosheid. God is de vriend van de stilte. de natuur – de bomen, bloemen en het gras – groeit in stilte. de sterren, de zon en de maan bewegen in stilte. We hebben stilte nodig om zielen te raken.
 Moeder Theresa

Als je het contact met de innerlijke stilte in je verliest, verlies je het contact met jezelf. Wanneer je het contact met jezelf verliest, verlies je jezelf in de wereld. Je diepste besef van jezelf, van wie je bent, hangt nauw samen met innerlijke stilte. Dat is het ik ben dat dieper gaat dan naam en vorm.
 Eckhart Tolle

Terugkeer tot de wortels, dat is stilte. Men noemt dat: terug naar het wezenlijke. ”
Lao Zi

Je kunt je weerspiegelingen niet in stromend water zien, maar wel in stilstaand water. Wat van zichzelf stil is, kan dingen tot stilte brengen. ”
Tsjwang Zi

Mooi, die stilte...toch?


dinsdag 10 juli 2012

Connected?! 2 ...doen, doen, doen

Hoe is het met je?

Wat is je antwoord?

Eerlijk zijn...

De woorden 'goed' en 'druk' komen vast vaak in jouw antwoordrepertoire voor. Ook in de gemiddelde reflectierondes bij trainingsdeelnemers komt het woord 'druk' het laatste jaar echt vele malen vaker voor dan de jaren daarvoor. Omdat ik het zo vaak tegenkom (en ook de ernstige gevolgen die dat met zich mee kan brengen) maak ik me daar inmiddels best zorgen over.

Je bent een held als je hard werkt?!
Zijn we geïdentificeerd geraakt met wat we doen? Het lijkt er op dat hoe meer we doen, hoe meer we bestaan.
Ergens is het ook logisch. De technologie brengt ons vele dingen, waaronder dat het sneller kan dan vroeger. Neem het voorbeeld van emails: ik houd van emails, maar...waar ik vroeger 3 dagen de tijd kon nemen voor een antwoord, lijkt dat nu soms in 10 minuten te moeten. En ik raak aan die snelheid gewend, het neemt mijn ritme over. Mijn tempo verhoogt zich zonder dat ik daar erg in heb. De adrenaline laat me soms continu 'high' voelen, en zeer onrustig als ik even niets kan doen.

Het verplaatst zich naar doen, doen, doen, voor elkaar krijgen, actie, gaan! Momenten van rust, en gewoon ‘simpel’ zijn, zijn soms uit mijn (ons?) leven bezuinigd. Iedere stilte wordt ingevuld. Weinig tijd om in te ademen, een aanloop te nemen, voordat je weer kunt versnellen. De wereld raakt uitgeput en wij zelf inclusief.

De connectie met buiten is groter dan ooit
Dat ‘zijn’ is zowiezo moeilijker gemaakt, omdat er zoveel afleiding is in de vorm van I phones, reclames langs de weg, altijd iets op te zoeken, te communiceren. Er zijn altijd wel signalen op te vangen, signalen te verwerken. Plekken waar niets wordt verteld, waar het zomaar stil is, zijn schaars geworden en moet ik uit mezelf opzoeken in plaats van dat ik ze zomaar tegenkom.
In kringen waarin ik vertoef(de), was het niet ‘cool’ om van de natuur te houden of om geen gaaf verhaal te hebben als je elkaar tegenkomt. Ik krijg ook steeds meer in de gaten dat onze maatschappij de druk om te presteren en jezelf daarmee te profileren met zich meebrengt, hoger waardeert dan gewoon zijn. De social media als Facebook en LinkedIn zijn daar ondersteunend in; dashboards om te laten zien wat je doet, wat je hebt gedaan. Ik wilde bijna schrijven, dashboards om te laten zien wie je bent, maar dat is dus juist (nog) niet.
Of nog niet. Want ondanks dit redelijk negatieve verhaal, heb ik ook hoop dat we met elkaar een nieuwe wereld aan het uitvinden zijn. Ook dankzij de technologie.

Kortom…de externe klok versnelt, en ik voel de behoefte om mijn innerlijke klok te vertragen om mezelf niet voorbij te lopen, innerlijke besluiten soms te laten rijpen, en om mijn bestaan me af en toe te realiseren. Te leven vanuit de zin, en niet omdat het moet.

Dus...hoe is het nu echt met je?

vrijdag 6 juli 2012

Connected?! ...De start van het 'onderzoek'


Ik vind dit een boeiende tijd waarin ik leef. Aan alle kanten word ik gevraagd om meer te doen in minder tijd. Om te connecten met iedereen via alle social media. Om alle tussenmomenten even te spieken welke berichten er van wie zijn. Om heerlijk met die snelheid mee te varen. Lekker luchtig, en actie. Om me van buiten te laten inspireren.

En er is ook een andere kant. Die andere kant roept me juist om stil te staan. Niets te doen. Te connecten met iets anders dan afleiding. Met iets van binnen, of met iets onbenoembaars van buiten. Is moeilijker, niet altijd leuk. Wel van hogere kwaliteit.

Tien maanden geleden heb ik de fascinatie uitgesproken over bovenstaand gegeven. En dan vooral de trek van de eerste, en waarom de tweede vaak het ondergeschoven kindje is. En hoe ik dat kan doorbreken. Ik heb toch immers genoeg opleiding, meditatie en inzichten die het belang van het tweede aanmerken?

Ik weet hoe ik het moet doen, stilstaan. Ik kan fantastische meditaties doen, ik houd van de natuur en weet wat me dat oplevert, ik weet wat het lezen van bepaalde boeken doet en ik ken de rijkdom van retraites en stilte. En waarom geef ik dat niet genoeg voorrang?
En terwijl ik ongeveer de hele tijd dacht dat ik door moest zoeken om een betere ‘hoe’ te vinden, hoe ik dan toch stil kon staan ondanks de hektiek, vond ik het uiteindelijk bij een dieper besef van het ‘waarom’.

Dit ‘onderzoek’ heb ik de afgelopen tijd dus met me meegedragen. Alles wat er gebeurde, veel van wat ik las, wie ik ontmoette, stond in dat teken. De komende twee zomermaanden juli en augustus schrijf ik daarover in dit blog.

Iedere week komt er een aantal blogs over onderwerpen, die hieraan gerelateerd zijn. Zowel over mijn verwondering over dit thema, als richtingen die mij helpen stil te staan in deze versnelling.

En ik weet...het is vakantietijd. Maar mensen die connected zijn, daar zijn dat niet van 9 tot 5...toch?