zaterdag 16 maart 2013

Omdenken in India: van aannames naar mogelijkheden!

'Ik zie in dat iedereen de hele dag aannames doet. Ik ook.'

Hij zei het met een grote glimlach van ontdekking op onze coach-wandeling op een typisch Indiase weg met razende brommers en tuc-tucs.

Hij zag in dat iedereen zijn eigen waarheid heeft over de realiteit. Dat er dus niet 1 realiteit bestaat. Dat er meerdere waarheden naast elkaar leven. En dat is een wezenlijk inzicht. Hij doorzag op dat moment de complexiteit van communicatie. En ook van elkaar in de waarde laten.
En van creativiteit. Wanneer alles bestaat uit aannames, kan je die aannames natuurlijk ook uitdagen en ontstaan er ruimte en mogelijkheden in plaats van krapte.

De Baak Leap India reis confronteerde eenieder met zijn aannames aan de lopende band.
  • De ontmoeting met de meisjes in de Rainbow homes. Die pittiger, enthousiaster en ambitieuzer waren dan we in eerste instantie hadden verwacht in een opvanghuis in India. 
  • De staf in die huizen die dit zo goed georganiseerd hadden, dat onze Nederlandse scholen er van kunnen leren. Het geven van eigen verantwoordelijkheid aan de kinderen; het slim dealen met weinig ruimte per kind en ga zo maar door. 
  • Het samenwerken van de Indiase en Nederlandse managers, waar het niet vreemd was om na een halve dag nog steeds langs elkaar heen te praten omdat het wereldbeeld zo verschillend is. 
  • Het feit dat het 'vies is' in India. Vinden wij dat vies als 'schone Nederlanders' of 'is het vies'?
  • Het andere en anders eten. Is het onhandig met je handen eten, of kan je dan misschien het voedsel beter voelen en heeft dat een positieve impact op de smaak?
  • Is het wellicht slim om juist stil te staan/ te reflecteren wanneer je haast hebt, zoals tijdens het complexe project-werk in deze week?
Wat zou het mooi zijn als iedereen deze kans krijgt om een tijd te werken/leven in een ander land. Dat denk ik al tijdens mijn stage in Japan. Mijn wereldbeeld is verruimd, opgerekt en dat geeft mij een blik die openstaat voor andere meningen, andere gedachten, andere gebruiken. Omdenken.

Ik vermoed dat 'Nederland' wel iets heeft aan ombuiging van de opmerking: 'Wat raar/stom dat ze dat zo doen' , naar de vraag 'Wat zou er goed/handig aan zijn dat ze dat zo doen?'.

En dan om de kracht van het Rainbow Homes gedachtengoed te laten zien, een video:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten