zondag 30 september 2012

Wanneer ben je authentiek?

Authentiek zijn. Ik heb altijd enigszins moeite met dat woord. Het is al jaren een mode-woord, dat bijna platgeslagen is, terwijl de inhoud van het woord allesbehalve 'fake' is. We hebben het inmiddels over authentieke houten tafels, authentieke vakantiehuizen en authentieke dromen (zomaar een greep uit google).

Sinds gisteren. Ik zie het woord authentiek sinds gisteren anders. Omdat ik het begrijp. Ik begrijp nu wat het is dat je bij sommige mensen gewoon voelt dat het niet authentiek is, niet echt.

Tijdens de alumni-bijeenkomst van de (Nieuwe) Voorde, ging het over de relatie tussen 'geest' en 'vorm'. Even opletten want het is interessant, maar dit is een proces waar je je aandacht letterlijk en figuurlijk bij nodig hebt.
De 'geest': Eerst is er altijd een reden dat je iets bedenkt. Bijvoorbeeld een behoefte, zoals 'ik wil een leuke tijd met mijn gezin'. Het is een innerlijke gedachte, drijfveer, ingeving, wens. Die heeft een bepaalde bedoeling. Dit is het 'geest'-gedeelte, want het is er nog niet, het heeft nog geen vorm.
De 'vorm': De vorm ontstaat als je dan 'het concrete' matched met je innerlijke drijfveer, bijvoorbeeld dat je een week op skivakantie gaat in Frankrijk of een dagje in de tuin werken met zijn allen (de vorm). Dat is een ongelofelijk creatief proces.
En dat luistert nauw. Achteraf kan je kijken of de vorm paste bij de behoefte. Het werkt alleen maar als het 'waar' is, als het klopte. Of die vakantie of het tuinieren de juiste vorm was voor je bedoeling.

Je kunt je ook voorstellen dat veel (ingesleten) vormen, helemaal niet meer passen bij de originele bedoeling. Denk bijvoorbeeld aan de wekelijkse vergadering op maandag. Een hele agenda met punten, die uiteindelijk slaapverwekkend zijn, in plaats van de oorspronkelijke behoefte om met elkaar effectief de week te starten. Je kunt daar een heleboel andere beter passende vormen bij bedenken, toch? Of waarom zijn de meeste meetings in je agenda een uur? Heb je daar zelf over nagedacht, of volg je gewoon je outlook, m.a.w. een systeem? En je kent vast ook voorbeelden dat sommige middelen (vormen), opeens als doel (geest) worden verheven. Zoals online leren in de trainingswereld.

Zo kan je je ook voorstellen dat over een mens gaat. Speelt iemand een rol (vorm) die niet past bij zijn innerlijke drijfveer? Ik zag weer opeens heel helder waarom het zo nuttig is om je (unieke) talent, je bedoeling op de wereld te kennen. En neer te zetten, de beste vorm (in werk) te kiezen. Je hoeft dan geen functie te doen vanuit de verkeerde beweegredenen, bijvoorbeeld status. Uit gehechtheid aan een illusie. Geforceerd.
Het werkt alleen maar als het waar is. Jij werkt alleen maar als dat wat je doet 'waar' is. 

En het gaat om de juiste match of wisselwerking tussen je oprechte bedoeling (geest) en wat je daadwerkelijk doet in de wereld (vorm). Als de match perfect is, is het authentiek. Als de match niet klopt, is het nep.  En dat voel je direct.


Dit TED-filmpje illustreert voor mij exact het verhaal over geest en vorm, 'je bestemming' volgen of niet. Deze tijden van onzekerheid, zelfsturing en fluïde vormen, vragen alleen nog maar meer om een duidelijkere afstemming met je innerlijke bestemming. En deze vrouw deed het...uiteindelijk.

Mijn dank gaat uit naar drie wijze mannen van De Nieuwe Voorde, Jan de Dreu, Kees Gabriels en Jouke Post van de Nieuwe Voorde. En Claire Boonstra, de (uiteindelijk) authentieke vrouw in het filmpje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten